De eerste stap naar veilig online met een wachtwoord manager.

Categorieën Blog

Je kunt werkelijk van alles doen om jezelf online te beschermen tegen kwade bedoelingen zoals virussen, malware, hackers, phishing en andere vormen van internetcriminaliteit. Denk aan jezelf beschermen met een virusscanner, een spamfilter, een VPN voor meer anonimiteit en veiligheid en zo kunnen we dit lijstje nog groter maken. Echter wordt de allerbelangrijkste manier om veilig online te zijn door de meeste mensen vergeten.

De eerste stap die je ten alle tijden zou moeten nemen naar een veiliger online bewustzijn is zorgvuldig omgaan met je wachtwoorden. De meeste mensen zijn hier nog altijd heel laks in.

Veel voorkomende fouten zijn: 

 1. Het veelvuldig gebruikmaken van hetzelfde wachtwoord op meerdere websites en accounts.
 2. Makkelijk te raden wachtwoorden, zoals namen, verjaardagen of wachtwoorden zoals 1234567.
 3. Te veel gebruik van wachtwoorden die op elkaar lijken.
 4. Makkelijke wachtwoord herstel zinnen gebruiken.
 5. Het niet managen van je wachtwoorden
 6. Wachtwoorden opschrijven en op je computer bewaren.
 7. Inloggen met wachtwoorden op onbeveiligde websites.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende fouten die mensen maken met het gebruik van wachtwoorden. Het is vooral de laksheid en het gemak dat mensen willen. Wie kan er tenslotte allemaal verschillende wachtwoorden onthouden? Hierdoor zijn we geneigd om steeds hetzelfde makkelijke te onthouden wachtwoord te gebruiken. En onderschatten we de risico’s hiervan.

Eerst een wachtwoordmanager, dan de rest.

Je begrijpt dat zelfs met de allerbeste virusscanner en firewalls je een groot risico loopt om gehacked te worden door internetcriminelen wanneer je je wachtwoord beheer niet op orde hebt. Voordat je de rest van je online veilig gaat regelen zou je dus moeten beginnen met het managen van je wachtwoorden beheer. Dit kun je zelf doen door het gebruik van eigen administratie in de vorm van een excel bestand dat je ergens veilig bewaard waar je al je accounts en wachtwoorden in bij houdt.

Dit vergt wel veel werk en commitment. Je zult elke keer wanneer je ergens inlogt je lijst erbij moeten pakken om de wachtwoorden te kunnen invoeren, want ja ook het automatisch opslaan van je wachtwoord en login in je browsers is niet veilig. Eigenlijk is dit niet te doen en gaat dit ten koste van je productiviteit. De oplossing hiervoor is een wachtwoordmanager.

Wat zijn de voordelen van een wachtwoordmanager en wat kunnen ze?

Op deze website kun je een overzicht vinden van de beste wachtwoordmanagers: https://passwordmanagers.nl/beste-wachtwoordmanager Tevens zul je daar meer uitgebreide informatie vinden over het beheren van je wachtwoorden.

 1. Met een wachtwoordmanager kun je al je wachtwoorden veilig beheren en opslaan.
 2. Via meerdere apps op al je apparaten gebruiken.
 3. Nooit meer wachtwoorden onthouden, en nog maar met ‘master’ wachtwoord inloggen bij de beheer app die de rest voor je regelt.
 4. Met een klik op al je accounts inloggen.
 5. Veilig je betaalgegevens zoals kredietkaarten opslaan en met een klik betalen tijdens het bestellen in webwinkels.
 6. Digitale bestanden bewaren in de Cloud zoals dat ook bij Dropbox kan.
 7. Belangrijke documenten bewaren in een digitale online kluis.
 8. Sterke wachtwoorden laten bedenken door de app zelf.
 9. Veilig inloggen via tweestapsverificatie voor nog betere online security.

Dit zijn een aantal voordelen van een wachtwoordmanager waar je alleen maar productiever van wordt. Dit is de eerste stap die je altijd zou moeten nemen in het belang van je online veiligheid. Zelf met de beste beveiligde omgeving loop je een groot risico wanneer je steeds maar weer hetzelfde password gebruikt om in te loggen.

Virusscanners en firewalls beschermen je niet tegen een datalek.

Bij een datalek (en die zijn er regelmatig bij grote websites) krijgen internetcriminelen de toegang tot jouw accounts en dit voorkom je door een wachtwoordmanager te gebruiken. er zijn zelfs wachtwoord beheer apps die dit voor je monitoren en je waarschuwen zodra er een datalek plaats heeft gevonden waarbij je gegevens zaten. Je kunt dan direct je wachtwoord veranderen om het risico direct te verkleinen.

Zelfs de beste virusscanners of VPN diensten beschermen je niet tegen een datalek. Wanneer dit gebeurt liggen je inloggegevens op straat en kan iedereen deze vinden om er vervolgens mee in te loggen op uw account. Dit heeft niets meer met beveiliging te maken en zou hetzelfde zijn als wanneer jij gewoon je wachtwoord aan iemand zou geven. Met alle gevolgen vandien.

Verdiep je in de mogelijkheden, bekijk en vergelijk de verschillende wachtwoordbeheer apps.

Verdiep je daarom in de mogelijkheden tot het aanschaffen en installeren van een wachtwoordmanager. Je kunt deze voor al je accounts gebruiken, of dit je digiD is of je social media wachtwoorden, of voor het inloggen bij webapplicaties zoals WordPress of Joomla. De link hierboven vermeld is een goede start om deze te vergelijken met elkaar en hier meer over te weten komen.