Wat is SEO en hoe werkt het?

Categorieën Blog

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, wat zoekmachine optimalisatie betekent. Het is een strategie waarmee je ervoor zorgt dat jouw website hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines komt te staan.

Zoekmachines werken met algoritmes, die bepalen welke websites bovenaan de zoekresultaten komen te staan. Deze algoritmes zijn een geheim van Google en andere zoekmachines, maar we weten wel dat er verschillende rankingfactoren meespelen. Deze rankingfactoren kun je met SEO-optimalisatie aanpakken, waardoor jouw website hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Een hogere positie in de zoekresultaten betekent meer bezoekers op je website, en dus ook meer klanten of omzet. SEO-optimalisatie is daarom een belangrijk onderdeel van online marketing, en voor veel bedrijven dé manier om online succes te behalen.

Hoe werkt SEO?

Zoals we al zeiden, werken zoekmachines met algoritmes. Dit zijn reeksen instructies die bepalen hoe de zoekmachine moet werken. Deze algoritmes worden door Google en andere zoekmachines constant aangepast, waardoor SEO ook een dynamic process is.

Wat wel vaststaat, is dat zoekmachines bepaalde elementen van je website analyseren om te bepalen waar jouw website over gaat, en hoe relevant deze is voor zoekopdrachten. Hierbij kijken ze naar onder andere:

– De titel van je pagina’s

– Het metatag ‘description’

– De headers (H1, H2, etc.)

– De inhoud (tekst, afbeeldingen, video’s, etc.)

– De URL’s

– De interne linkstructuur

– De external linkstructuur (links van andere websites naar jouw website)

– De social media signalen (aantal likes, shares, etc.)

Zoals je ziet, speelt de inhoud van je website een belangrijke rol in SEO. Zoekmachines zijn op zoek naar relevante en unieke content, die aansluit bij de behoeftes van de gebruiker. Content is dan ook koning als het gaat om SEO-optimalisatie.

Naast de inhoud van je website, zijn ook de technische aspecten belangrijk. Zo moet je website bijvoorbeeld snel laden, goed werken op mobiele apparaten, en makkelijk te navigeren zijn. Als je website aan deze eisen voldoet, zal Google dit belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.

SEO is een complexe strategie, waarbij veel verschillende elementen meespelen. Het is dan ook niet iets wat je even in een uurtje doet. SEO-optimalisatie vraagt om kennis, ervaring en geduld.

Het kan helpen om je website door een expert te laten controleren, of om advies in te winnen bij een SEO-bureau. Zo weet je zeker dat je website voldoet aan alle relevante rankingfactoren, en kun je gericht werken aan het verbeteren van je zoekresultaten.

Het algoritme met rankingsfactors

Google heeft een algoritme dat bepaalt wat voor websites bovenaan de zoekresultaten komen te staan. Dit is een geheim van Google, maar we weten wel dat er verschillende rankingfactoren meespelen. Je kunt met SEO-optimalisatie aan deze rankingfactoren werken, waardoor jouw website hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Een hogere positie in de zoekresultaten betekent meer bezoekers op je website, en dus ook meer klanten of omzet. SEO-optimalisatie is daarom een belangrijk onderdeel van online marketing, en voor veel bedrijven dé manier om online succes te behalen.

Als je website aan de relevante rankingfactoren voldoet, zal Google dit belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.

De drie pijlers van SEO

Zoals we al zeiden, is SEO een complexe strategie waarbij veel verschillende elementen meespelen. Het is dan ook niet iets wat je even in een uurtje doet. SEO-optimalisatie vraagt om kennis, ervaring en geduld.

Om het wat overzichtelijker te maken, kunnen we de SEO-strategie verdelen in drie pijlers:

 1. technische SEO
 2. content SEO
 3. autoriteit SEO

Autoriteit SEO heeft te maken met de kracht van je website. Hoe groot is het bereik van je website? Hoeveel bezoekers heeft je website dagelijks? Hoeveel backlinks heeft je website?

Als je website een hoge autoriteit heeft, zal Google je website hoger in de zoekresultaten plaatsen. Een hoge autoriteit kun je bereiken door een goede linkstructuur op te zetten, en door relevante backlinks naar je website te krijgen.

Technische SEO heeft te maken met de technische aspecten van je website. Zo moet je website snel laden, goed werken op mobiele apparaten, en makkelijk te navigeren zijn. Als je website aan deze eisen voldoet, zal Google dit belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.

Content SEO heeft te maken met de inhoud van je website. Google is op zoek naar relevante en unieke content, die aansluit bij de behoeftes van de gebruiker. Content is dan ook koning als het gaat om SEO-optimalisatie.

Als je website aan deze drie pijlers voldoet, zal je zien dat je website steeds hoger in de zoekresultaten komt te staan. Dit leidt uiteindelijk tot meer bezoekers op je website, en dus ook meer klanten of omzet.

SEO optimalisatie: de do’s and don’ts

Als je gaat starten met SEO-optimalisatie, is het belangrijk om je goed in te lezen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je wel moet doen, en een aantal dingen die je beter kunt vermijden. Wij hebben de belangrijkste do’s and don’ts op een rijtje gezet:

Do’s

 1. Zorg ervoor dat je website technisch in orde is. Dit betekent bijvoorbeeld snel laden, goed werken op mobiele apparaten, en een makkelijke navigatie.
 2. Zorg ervoor dat je website relevante en unieke content heeft. Content is koning als het gaat om SEO-optimalisatie.
 3. Zorg ervoor dat je website een hoge autoriteit heeft. Een hoge autoriteit kun je bereiken door een goede linkstructuur op te zetten, en door relevante backlinks naar je website te krijgen.
 4. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content plaatst. Hoe vaker je nieuwe content plaatst, hoe vaker Google je website zal bezoeken.
 5. Zorg ervoor dat je de relevante keywords gebruikt in je content. Keywords zijn belangrijk voor SEO-optimalisatie, omdat ze aangeven waar je content over gaat.

Don’ts

 1. Vermijd het kopiëren van andere websites. Google is op zoek naar unieke en relevante content, dus kopieerde teksten zullen alleen maar negatief uitpakken.
 2. Vermijd het gebruik van slechte of irrelevante backlinks. Dit kan namelijk leiden tot een straf van Google, waardoor je website lager in de zoekresultaten komt te staan.
 3. Vermijd het gebruik van ‘verdachte’ SEO-software. Dit soort software belooft je snel resultaten, maar vaak is dit niet waar. Bovendien kan dit soort software leiden tot een straf van Google.
 4. Vermijd het gebruik van ‘spam’ techniques, zoals het kopen van backlinks of het verbergen van tekst op je website. Dit soort technieken kunnen ervoor zorgen dat je website tijdelijk of permanent uit de zoekresultaten wordt gehaald.
 5. Vermijd het maken van te lange of te korte pagina’s. Google houdt van pagina’s die ‘netjes’ zijn opgebouwd, dus niet te lang en niet te kort. Een goede lengte is ongeveer 300-700 woorden per pagina.

Praktische voorbeelden van zoekmachine optimalisatie

Nu je weet wat SEO is, en hoe je jouw website kunt optimaliseren voor de zoekmachines, geven we je graag nog enkele praktische voorbeelden. Zo weet je precies waar je op moet letten als je gaat starten met SEO-optimalisatie:

 1. Zorg ervoor dat je website snel laadt. Een snelle website is namelijk beter voor de gebruiker, en Google beloont dit met een hogere positie in de zoekresultaten.
 2. Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone of tablet om online te gaan, dus het is belangrijk dat je website hierop goed werkt. Een voorbeeld website hiervan is: OnlineTravelers.nl.
 3. Zorg  ervoor dat je website een makkelijke navigatie heeft. Een makkelijk te gebruiken website is namelijk beter voor de gebruiker, en dit wordt beloond door Google.
 4. Zorg ervoor dat je website relevante en unieke content heeft. Google is op zoek naar goede content, dus zorg ervoor dat je website hieraan voldoet.
 5. Zorg ervoor dat je de relevante keywords gebruikt in je content. Door de juiste keywords te gebruiken, geef je aan waar je content over gaat. Dit is belangrijk voor zowel de gebruiker als voor Google.

De conclusie

Uiteindelijk is het doel van SEO om ervoor te zorgen dat je website beter vindbaar is in de zoekresultaten. Dit doe je door de relevante keywords te gebruiken, en door goede en unieke content te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat je website technisch in orde is, en dat je een goede linkstructuur opbouwt. Als je dit doet, zal Google jouw website hoger in de zoekresultaten plaatsen. En hoe hoger je in de zoekresultaten staat, hoe meer bezoekers je website zal krijgen.

Succes met het optimaliseren van jouw website!