De voordelen van een chatbot

Categorieën Blog

Een chatbot is een krachtige uitbreiding van je klantenserviceteam en kan helpen met veel verschillende doelstellingen. Zo verlaagt een chatbot bijvoorbeeld de werkdruk van je werknemers, genereert hij leads of vangt hij het klantcontact buiten kantooruren op. Een chatbot bouwen kost inmiddels niet meer zo veel tijd en werk als dat het voorheen deed, wanneer je de juiste software gebruikt hoef je er niet eens meer voor te programmeren. Wil je meer weten over de voordelen en implementatie van chatbots? Lees dan dit artikel.

Verlaag het aantal e-mails en telefoontjes

Een chatbot werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en voert daardoor eenvoudig gesprekken met je klanten. Een chatbot vangt al het eerstelijns klantcontact op, waardoor al snel 85% van de binnenkomende gesprekken zonder medewerker worden gevoerd. Doordat de AI chatbot talloze gesprekken tegelijk voert, sta je klanten een stuk sneller te woord. Nu klanten snel het antwoord vinden dat ze zoeken, hoeven ze niet meer te bellen of telefoneren. Zo verlaag je de werkdruk voor je werknemers aanzienlijk en focussen zij zich op de complexe klantvragen die wel naar het team worden doorgezet.

Vergroot je bereik

Wanneer je je chatbot hebt ingericht implementeer je deze waar je wilt. Integreer hem bijvoorbeeld in de chats van sociale kanalen. Gebruik hem als WhatsApp bot, implementeer hem op Facebook of gebruik hem op Twitter. Hoe meer kanalen je benut, hoe groter je bereik is. Met een chatbot vergroot je ook je bereik op gebied van bereikbaarheid.  Geen enkele medewerker werkt 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar. Een bot kan dit wel. Hierdoor is er altijd ‘iemand’ die je klanten te woord staat en beperk je je niet tot kantooruren.

Verhoog je conversie

Richt de conversaties van je chatbot proactief in om je conversies te verhogen. Wanneer een chatbot wedervragen stelt, informatie biedt en aanbevelingen geeft, is er een veel grotere kans dat een klant overgaat op conversie. Zo dient een chatbot zelfs als personal shopper en ondersteunt hij in het verkoopproces. Zet een chatbot op deze manier in als leadgenerator.

Bespaar kosten

Met een chatbot bespaar je kosten die je normaliter zou maken voor personeel. Voor een chatbot hoef je geen bureauplek vrij te houden, hoef je geen computer te kopen en geen salaris te betalen. Alle tijd die je bespaart had je anders moeten betalen voor een werknemer. Een voorbeeld: je chatbot heeft 250 succesvolle gesprekken gevoerd per dag. Stel je nu voor dat deze gesprekken via de telefoon waren binnengekomen,met een gemiddelde van 3 minuten per gesprek. Dat is 750 minuten in totaal. Je chatbot heeft dus 750 minuten opgevangen, waar normaliter een menselijke collega achter zou zitten. In dit voorbeeld bespaar je dus alleen al 14 uur aan personeelskosten per dag.

Er zitten dus veel voordelen aan een chatbot, wanneer je deze goed gebruikt. Je verlaagt telefoontjes, vergroot je bereik, verhoogt je conversie en bespaart kosten. Het is een leuk project om aan te beginnen en je krijgt er veel voor terug. Met een chatbot ben je klaar voor de toekomst van klantenservice. Is jouw bedrijf al future-proof?