Omgaan met een burn-out op de werkvloer

Categorie├źn Blog

Om te weten hoe je moet omgaan met een burn-out op de werkvloer, is het belangrijk dat je weet wat de signalen zijn van een werkgerelateerde burn-out. Er zijn 3 signalen die je helpen te herkennen of het om een burn-out gaat:

1. Fysieke uitputting
2. Mentale vermoeidheid
3. Uitstraling

  1. Fysieke uitputting

Je voelt je op vrijdag einde middag compleet uitgeput door je werk. Dit komt tot uiting in het feit dat je geen energie hebt, je fysiek uitgeput voelt aan het einde van de week en de meeste van je weekenden gebruikt om te herstellen van de slopende werkweek.

  1. Mentale vermoeidheid

Dit betekent dat je niet kunt nadenken over andere dingen dan werk. Je hebt misschien het gevoel dat je niet meer opmerkt wat er buiten het werk allemaal gebeurt, zoals hoe het met je vrienden gaat bijvoorbeeld. Je hebt weinig tot geen sociaal leven meer en je bent veel afgeleid. Gewoon jezelf algeheel mentaal overweldigd voelen en geen extra ruimte hebben om na te denken over andere dingen dan werk. Concentratieproblemen en geen taken meer af kunnen maken zijn hier ook symptomen van.

  1. Uitstraling

Als andere mensen aan je zien dat je jezelf niet meer (goed) verzorgd, dat je er moe uit ziet en dat je er “niet meer bij bent”, dan betekent dit ook iets. Als je dus mensen in je leven hebt die je vertellen dat je er moe, uitgeput of onverzorgd uit ziet, kan dit ook een signaal zijn dat je wellicht door je werk een burn-out hebt opgelopen.

Hoe hiermee om te gaan?

Als je merkt dat bovenstaande punten op jou van toepassing zijn, is het zaak dat je een stap terug doet. Praat er met je werkgever over en geef aan dat je hulp nodig hebt. Zij kunnen je voorzien van andere taken of zelfs jou aansturen helemaal niet te komen werken en hulp te zoeken. Contacteer ook zo snel mogelijk je huisarts om burn-out begeleiding te krijgen. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen! Met een goede burn-out begeleiding heb je een goede kans van slagen dat je weer snel bent opgeknapt.