Werken met een gehoorbeschadiging

Categorie├źn Blog

Wanneer je een gehoorbeschadiging hebt opgelopen, kan dit ontzettend vervelend zijn. Het kan problemen op leveren in het dagelijks leven waardoor je er bijvoorbeeld last van kan hebben wanneer je je begeeft op de werkvloer. Toch zijn er verschillende mogelijkheden op de werkvloer wat betreft mensen met een gehoorbeschadiging. In deze tekst gaan we dan ook kijken naar een gehoorbeschadiging en wat een gehoorbeschadiging kan betekenen voor iemand op de werkvloer.

Gehoorbeschadiging

Een gehoorbeschadiging is, zoals het woord eigenlijk al zegt, een beschadiging aan het gehoor van iemand. Dit kan zich uiten door een verminderd gehoor, maar ook helemaal geen gehoor meer. Een gehoorbeschadiging kan om verschillende redenen ontstaan. Dit is bijvoorbeeld door harde geluiden, maar ook door een slechte doorbloeding in het lichaam wanneer iemand onvoldoende juiste voedingsstoffen tot zich neemt. Sommige vormen van gehoorbeschadiging zijn nog te verhelpen, maar het is hiervoor handig om precies te weten welke vorm van gehoorbeschadiging er speelt. Hiervoor kan iemand naar een audicien gaan. Een audicien neemt namelijk een hoortest af. Dit is hetzelfde als een opticien voor ogen doet, maar dan voor het gehoor. Uit deze hoortest kunnen verschillende resultaten komen waaruit blijkt of het gehoor nog geholpen kan worden of niet.

Werken met een gehoorbeschadiging

Mocht er niets meer gedaan kunnen worden voor de gehoorbeschadiging dan zijn er verschillende aanpassingen die er gedaan kunnen worden op de werkvloer om het voor iemand met een gehoorbeschadiging zo makkelijk mogelijk te maken. Allereerst bijvoorbeeld bij vergaderen. Het kan soms best lastig gemaakt worden voor iemand met een gehoorbeschadiging wanneer hij een vergadering bij moet wonen. Hiervoor kan gezorgd worden voor een plek waar de persoon met de gehoorbeschadiging iedereen goed kan horen en iedereen goed kan zien. Ook zijn er natuurlijk een hoop verschillende werkzaamheden waar een goed gehoor niet voor nodig zijn. Zo kan iemand met een gehoorbeschadiging verschillende problemen oplossen door middel van het gebruik van een computer of ander schriftelijk werk. Wanneer iemand een gehoorbeschadiging heeft, hoeft dat dus ook niet te betekenen dat hij of zij niet zou kunnen werken, het vergt alleen hulp.