Virtual reality app laten maken door professionals, waar moet je op letten?

Categorieën Blog

VR brillen zijn niet aan te slepen, dat geldt voor zowel producten die gericht zijn op consumenten als voor professionele apparatuur. Toch is virtual reality nog lang niet op het niveau van bijvoorbeeld spelcomputers of smartphones, er zijn nog volop uitdagingen en verrassingen binnen deze innovatieve technologie. Een virtual reality app laten maken ligt voor de hand als ondernemer, niet alleen voor promotionele doeleinden maar ook voor andere toepassingen binnen de organisatie. Er zijn enorm veel mogelijkheden bij een VR app laten maken, dat kan de communicatie met een ontwikkelaar soms lastig maken. Voordat je in gesprek gaat met een agency is het goed om de basis te kennen die bij virtual reality maken aan bod komt, waarbij het budget zeker niet de enige factor is. Op deze pagina leggen we uit hoe VR maken door professionals werkt, en waar je op moet letten.

Hoe werkt virtual reality maken?

Het begint altijd met een idee. De oorsprong van dit idee zal het verdere traject bepalen. Dit idee gaat uit van een doelstelling, zoals het promoten van een product of het optimaliseren van een bedrijfsproces. Bij een virtual reality app laten maken wordt als eerste bepaald of de technologie aansluit bij de doelstelling, daarna wordt de vorm van de applicatie bepaald. Wanneer er namelijk geen duidelijk doel wordt gesteld tast de ontwikkelaar in het duister. Stel, de opdrachtgever wil een VR app laten maken omdat ze een demonstratie hebben gezien tijdens een evenement waar ze van onder de indruk waren. Nu willen ze zelf een soortgelijke presentatie laten ontwikkelen. Maar wat was de intentie van deze applicatie? Promotie, verkoop, informeren of amuseren? Er kunnen meerdere redenen zijn om virtual reality te laten maken, toch zal er altijd een primaire doelstelling zijn. Het gaat dus niet zozeer om de technologie, de vraagstelling zal eerst helder moeten zijn.

Waar kun je een virtual reality app laten maken?

Wanneer er een idee bestaat, hoeft deze niet eerst compleet uitgewerkt te worden. De uiteindelijke vorm wordt bepaald in overleg met het agency die de applicatie zal bouwen. Het grote voordeel van VR maken is namelijk ook direct het grootste nadeel; er zijn nagenoeg geen beperkingen. Met een virtueel canvas is alles mogelijk, door eerst de grenzen te bepalen wordt de vorm snel helder. Er zijn ontwikkelaars die games maken, er zijn ook videoproducenten die bedrijfsvideo’s maken, dat betekent niet dat deze bedrijven ook automatisch een VR game of een 360 video kunnen produceren. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de expertise en middelen in huis om producties te maken die geschikt zijn voor weergave in VR brillen, met of zonder interactie. De overstap van een plat beeldscherm naar een panoramisch canvas wordt regelmatig onderschat, het vereist een andere wijze van denken, plannen en uitvoeren.

Welk soort VR app laten maken?

Bij een virtual reality app maken zal op basis van de doelstelling al snel de vorm gekozen worden. Dit zijn de virtuele grenzen die de ontwikkelaar trekt, en houvast bieden in de verdere ontwikkeling. Ook het beoogde publiek en de hardware waar de applicatie op vertoond zal worden komen in deze fase ter sprake. Laten we een vijftal toepassingen opsommen die uiteraard raakvlakken hebben:

  1. 360 video: Met een speciale 360 camera wordt een werkelijke situatie vastgelegd, net als bij een normale videoproductie. Het afwijkende formaat en de mogelijkheid om volledig rondom te kijken vereist een andere planning en uitvoering dan bij reguliere videoproducties het geval is.
  2. VR tour: Dit is een rondleiding van een gebouw of een locatie met als doel meer informatie over te brengen over het onderwerp. Het kan een 360 video zijn, een computeranimatie of een interactieve presentatie.
  3. 3D visualisatie: In tegenstelling tot een 360 video komen de beelden bij een 3D visualisatie direct uit de computer. Interactiviteit is een optie maar niet strikt noodzakelijk. Met name bij stakeholder presentaties worden dit soort visualisaties vaak ingezet.
  4. Interactieve presentatie: Hierbij speelt interactiviteit een belangrijke rol, de omgeving kan 2D of 3D zijn. De gebruiker heeft meer invloed op de presentatie, wat unieke uitdagingen met zich meebrengt bij de virtual reality app maken.
  5. Game: Dit is de meest interactieve vorm waarbij de gebruiker meer invloed heeft over de content en hoe deze wordt ervaren. Dit soort content kan gecontroleerd toegepast worden tijdens een event, of worden verspreid via één van de locaties waar gebruikers apps kunnen downloaden. De kosten voor dit type VR app laten maken kunnen flink oplopen.

VR maken kan ingezet worden voor een specifiek project, vaak betreft het een lange termijn visie. Een 360 video maken tijdens een productlancering is interessant, door het in een overkoepelende strategie toe te passen is er vaak nog veel meer mogelijk. Alle opties kun je de revue laten passeren in overleg met de professionals, laat je inspireren door het team van VR-Expert.