Een professionele PowerPoint maken doe je zo!

Categorie├źn Blog

Je hebt vast vaker gewerkt met het programma PowerPoint. Daarmee maak je presentaties en zorg je ervoor dat ze er netjes en professioneel uitzien. Echter, veel mensen werken alleen met de basisfuncties van PowerPoint terwijl er veel mogelijkheden zijn binnen het programma. Hoe jij PowerPoint kunt inzetten om professionele presentaties te maken, leer je in dit artikel.

PowerPoint templates

PowerPoint heeft ontzettend veel templates waarmee jij een thema kunt bepalen voor je presentatie. Veel mensen weten alleen niet dat er meerdere categorie├źn zijn waaruit gekozen kan worden. Dit is fijn omdat je zo weet dat het door jou gekozen template passend is bij de presentatie die je wil geven.

Zakelijke templates

Een categorie met meer dan 200 verschillende templates is de categorie Zakelijk. Als je klikt op deze categorie zie je templates met verschillende titels zoals: Verkooppresentatie of Creativiteitssessie. Daardoor heb je nog meer handvatten voor het bepalen van een geschikt template voor jouw soort presentatie. In veel gevallen is er voor een zakelijke presentatie ook speciaal een plekje gereserveerd voor het bedrijfslogo. Dat zorgt ervoor dat je presentatie er zakelijk en professioneel uitziet.

Opleiding templates

Een andere grote categorie binnen PowerPoint templates, is opleiding. Daar zie je duidelijk onderscheid tussen presentaties voor verschillende onderwijsniveaus. Bijvoorbeeld voor het basisonderwijs zijn een aantal leuke presentaties met getekende boerderijdieren die duidelijk op kinderen gericht zijn. Anderzijds zijn er presentaties die mooi passen bij een vervolgopleiding. Er zijn zelfs templates met een ingebouwde zandloper-timer. Daarmee kunnen studenten een elevator pitch doen. Zo kun je dus op meerdere manieren PowerPoint inzetten tijdens een les.

Natuur templates

Een veelgebruikte soort template is die van natuur. Er zijn meerdere templates met mooie afbeeldingen van de natuur. Deze geven een rustig ogende presentatie en zijn daardoor fijn om naar te kijken. Dat zorgt ervoor dat het publiek zijn aandacht erbij houdt. Dat is erg bevorderend voor je presentatie.

Feestdagen templates

Zelfs voor feestdagen zijn er templates te vinden binnen PowerPoint. Dat is leuk om in te zetten bij een presentatie die bijvoorbeeld gaat over het regelen van een kerstdiner. Door een passend template te gebruiken laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan de presentatie en dat zorgt ervoor dat je toehoorders aanhaken.

PowerPoint template maken

Naast het kiezen van een PowerPoint sjabloon, kun je ook zelf een PowerPoint template maken. Er zijn veel functies in PowerPoint waarmee jij een persoonlijke presentatie kunt maken. Let daarbij wel op onderstaande punten:

  • Gebruik niet te veel bewegende beelden. De functies die PowerPoint sjablonen bieden zijn leuk, maar tijdens een presentatie kan het enorm afleiden als er te veel op de achtergrond gebeurt.
  • Gebruik de juiste kleuren. Blijf trouw aan de huisstijl van je bedrijf, anders wordt het een bonte boel aan kleuren en kom je niet professioneel over.

PowerPoint template laten maken

Er zijn bedrijven die voor jouw bedrijf een mooi PowerPoint template maken, zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Ze gaan met je in overleg over je wensen en voeren die voor je uit met hun specialistische kennis van het programma. Zo kun je een basistemplate laten maken voor je bedrijf waar iedereen gebruik van kan maken. Zo oogt een presentatie altijd professioneel.