5 tips om je cv aan te vullen

Categorieën Blog

Je cv is eigenlijk een vergroot visitekaartje. Je probeert ermee te laten zien wie je bent en vooral wat je kan. Over welke kwaliteiten beschik jij al en hoe zorg je ervoor dat je cv er zo gelikt uitziet dat je haast wel aangenomen moét worden? Wij geven je 10 tips waarmee jij je cv kunt aanvullen.

#1: Foto

Het is aan jou om wel of geen foto op je cv te zetten, maar wij raden aan dit wel te doen. Je geeft iemand op die manier een gezicht bij het verhaal. Vaak herkent een bedrijf ook een gezicht in plaats van bepaalde kwaliteiten, als eerst. Een foto maakt je cv dus eigenlijk gewoon een stukje persoonlijker en dat kan je helpen in het sollicitatieproces.

#2: Quote

Door een quote toe te voegen die jou in een woord omschrijft geef je een impressie van wie jij bent en wat men kan verwachten van jou als ze je aannemen. Zorg er wel voor dat de quote iets zegt over jou als persoon op de werkvloer en niet alleen over je persoonlijke leven. Het is namelijk belangrijk om in te schatten of jij binnen een team past en een quote over jou kan daarbij helpen.

#3: Clichés

Tijdens het aanvullen van je cv moet je uitkijken dat je geen clichés gebruikt. Denk hierbij aan termen als: ‘spin in het web’. Het is belangrijk om eruit te springen en door clichés te gebruiken kom je niet bovenop de stapel. Prikkel ze met een uniek cv dat goed laat zien wie jij bent en wat je kan.

#4: Cursussen

EHBO-cursus gevolgd? Zet het op je cv! Vaak denken mensen dat ze alleen branche-gerelateerde informatie op hun cv moeten zetten, maar laat zien wat jij allemaal kan. Nu bedoelen we niet dat je alles tot aan je veterstrikdiploma moet vermelden als je op zoek bent naar een kantoorbaan, maar cursussen die jij hebt gevolgd om je kennis te verbreden laten zien dat je buiten je comfortzone kan treden en nieuwsgierig bent. Misschien heb je wel persoonlijke raakvlakken met degene waar je het gesprek mee hebt door een van die cursussen.

#5: Digitale vaardigheden

In deze tijd heeft iedereen digitale vaardigheden omdat het bij elke baan nodig, of op zijn minst handig is. Nu staat er vast op je cv in welke mate jij over bepaalde digitale vaardigheden zoals excel beschikt, maar kan je dat ook aantonen? Via bepaalde websites kun je een training volgen voor al je digitale vaardigheden. Vooral excel is een veelgebruikt programma en het is dus aan te raden om eens een excel toets te doen waarmee je een excel certification op niveau haalt. Door bijvoorbeeld exams excel 2010 te doen bepaal je het precieze niveau waarop jij je bevindt op het gebied van excel. Dit niveau krijg je op een officieel certificaat.

Wat heb je eraan?

Nu vraag je je misschien af waarom je zo veel moeite zou doen aangezien je ook gewoon op je cv kunt aangeven hoe jij zelf denkt dat je kwaliteiten zijn. Het verschil is echter dat in tegenstelling tot andere sollicitanten, jij kunt aantonen dat je over een bepaald niveau beschikt. Iedereen kan immers zeggen dat hij of zij ergens goed in is maar jij kunt het aantonen.

De strekking van alle tips is eigenlijk: onderscheiden. Door deze tips te gebruiken in je cv, laat jij zien wie je bent en wat je kan op een manier die specifiek genoeg is om eruit te springen. Dat is nu precies wat je wil als sollicitant. Voor werkgevers is het een stuk makkelijker om te bepalen of jij binnen het bedrijf past en dat is voor beide partijen gunstig.