Wat te doen met internationale zaken?

Categorieën Blog

Wanneer je internationale zaken hebt en een website hebt waar mensen die van een ander land op kijken, is het handig om je website te laten vertalen. Een website vertalen kan je natuurlijk zelf doen maar het zal dan niet perfect worden, dit is wel een optie als je geen budget hebt. Maar als het voor veel mensen zichtbaar is, dan is het handig om dit bij een vertaalbureau te laten doen. De meeste vertaalbureaus doen verschillende talen zoals: Engels, Duits, Frans of Spaans. Als je wilt kan je de website in elke taal van de wereld laten vertalen, zelfs in het Chinees of andere moeilijke talen. Vaak kunnen vertaalbureaus ook video’s vertalen, zoals een websitevideo. Naast dit zijn er nog meer dingen waar je op moet letten als je internationale zaken moet doen.

Vertalen

We weten dus dat je een website moet vertalen, maar is dit alles wat je nodig hebt? Nee, het kan ook zijn dat je een statuten vertaling nodig hebt om iets duidelijk te maken in een andere taal. Het vertalen van zulke dingen is erg cruciaal, je wilt natuurlijk niet hebben dat in de tekst een fout staat. Als dat wel het geval is dan zal de klant al snel zeggen dat hij naar een ander bedrijf gaat. Daarom is een contract vertaling ook erg belangrijk! Vaak staan er in een contract lastige stukken tekst die je moet vertalen. Doe dit dan ook bij een professioneel bureau zodat je geen fouten maakt!

Let op verschillende culturen

Met een zakenreis naar verschillende landen moet je goed opletten wat de gewoontes zijn bij elk land. Het kan zijn dat iets wat heel normaal is hier in Nederland heel anders wordt opgevat in een ander land. Bijvoorbeeld moet je in China niet als eerste een hand geven, dit moet vanuit de gastheer komen. Om zulke fouten niet te maken hebben wij een paar landen met en paar belangrijke tips opgeschreven.

  • China: wanneer je zakendoet met China dan moet je dus nooit als eerste een hand geven. Dit is ongepast als je dit doet, ook zou het goed zijn als je een kleine buiging maakt. Als je een presentatie houdt dan moet je geen presentatie houden met veel non verbale communicatie. De chinezen zeggen namelijk dat dit af leidt. Ook moet je als je gaat uiteten met iemand van je werk, niet praten over het werk.
  • Zuid-Afrika: ze houden het liefst van vergaderen onder het genot van een maaltijd. De kans is dus best groot dat je bij een restaurant afspreekt voor een zakelijk gesprek. De hand schudden is hier wel een normale zaak. Bij de Afrikanen moet je niet verwachten dat na 1 gesprek de deal al rond is. Je zult ze dus waarschijnlijk meerdere keren moeten ontmoeten voor dat je een deal hebt.
  • Argentinië: ook Argentijnen houden van een gesprek in een restaurant. Daarnaast vinden ze het belangrijk om er netjes uit te zien. De meeste mensen in Argentinië gaan vaak door tot laat in de avond. Het kan dus zijn dat je een afspraak hebt om 9 uur s ‘avonds.

Met wie doe je zaken?

Als je zaken via de telefoon of mail doet weet je nooit met wei je te maken hebt. Koop dus nooit iets van de winst die je moet nog gaan krijgen. Misschien krijg je dit wel niet, wacht dus tot het betaald is. Je weet ook nooit of het een betrouwbaar bedrijf is. Ga dus een klein onderzoekje doen voordat je zaken gaat doen met zo’n bedrijf. Let dus goed op met wie je zakendoet!