Slecht horen: Waarom het een probleem is en wat u eraan kunt doen

Categorieën Blog

Slecht horen kan om vele redenen een probleem zijn. Het kan het moeilijk maken om met anderen te communiceren en kan leiden tot sociaal isolement. Slecht horen kan ook uw vermogen om te werken of te studeren beïnvloeden.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen als u denkt dat u een slecht gehoor hebt. Ga eerst naar uw arts of audioloog om uw gehoor te laten controleren. Als wordt bevestigd dat u een slecht gehoor hebt, zijn er een aantal opties beschikbaar om uw toestand te verbeteren.

Hoe slecht horen te behandelen

Als u al slecht hoort, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het te helpen behandelen. Deze omvatten:

  • ‘- Gebruik een hoortoestel – dit kan helpen om geluid te versterken en het makkelijker te maken om te horen. Mocht je een hoortoestel willen gebruiken is het wel belangrijk om altijd een paar hoorapparaat batterijen op voorraad te hebben. Zo voorkom je een leeg gehoorapparaat.
  • Een operatie ondergaan – dit kan een optie zijn voor sommige mensen met een ernstig gehoorverlies.
  • Liplezen leren – dit kan nuttig zijn als u moeite hebt om een gesprek te verstaan.

Wat is slecht horen?

Er zijn veel redenen waarom mensen een slecht gehoor kunnen hebben. Het kan worden veroorzaakt door schade aan het oor, bijvoorbeeld door hard geluid of een infectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een probleem met de manier waarop geluidsgolven worden doorgegeven aan de hersenen (een aandoening die auditieve verwerkingsstoornis wordt genoemd).

Een slecht gehoor kan het moeilijk maken om met anderen te communiceren. Dit komt omdat u misschien niet kunt horen wat ze zeggen, of u kunt verkeerd verstaan wat ze zeggen en ze verkeerd begrijpen.

De gevolgen van slecht horen

Als u denkt dat u misschien slecht hoort, is het belangrijk dat u naar uw arts of audioloog gaat voor een gehoortest. Als u slecht hoort, zijn er een aantal gevolgen die uw leven kunnen beïnvloeden. Deze omvatten:

  • Moeite om met anderen te communiceren – dit kan leiden tot isolement en eenzaamheid.
  • Slechte prestaties op het werk of op school – dit kan invloed hebben op uw carrière en uw mogelijkheden om te verdienen.
  • Verhoogd risico op ongelukken – dit komt omdat u misschien dingen niet kunt horen en waarnemen.

Hoe slecht horen te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om slechthorendheid te voorkomen of om het risico op verergering ervan te verkleinen. Deze omvatten:

  • Het dragen van gehoorbescherming – dit is belangrijk als u in een lawaaierige omgeving werkt of als u graag naar luide muziek luistert.
  • Beperking van de blootstelling aan hard geluid dit betekent dat u lawaaiige plaatsen zoveel mogelijk moet vermijden en dat u het volume zachter moet zetten als u een koptelefoon gebruikt.
  • Niet roken – roken beschadigt de bloedvaten en kan leiden tot een slechte bloedcirculatie.

Conclusie

Als u denkt dat u misschien slecht hoort, is het belangrijk dat u naar een arts gaat zodat hij uw situatie kan beoordelen. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om slechthorendheid te voorkomen of te behandelen, dus aarzel niet om hulp te zoeken als u denkt dat uw gehoor niet zo goed is als het zou moeten zijn.