Boekhouder: kosten & bespaartips 2022

Categorieën Blog

Ben jij van plan (een deel van) je boekhouding uit besteden? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten van een boekhouder. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkzaamheden die je uitbesteed en het uurtarief van de boekhouder. In deze blog lees je alles over de kosten van een boekhouder en vind je handige bespaartips.

Uurtarief van een boekhouder

De kosten van een boekhouder variëren tussen de €40,- en €80,- per uur. Het uurtarief hangt af van de ervaring van de boekhouder. Zo hanteert een startende boekhouder gemiddeld uurtarief van ongeveer €40,- tot €45,-. Voor een boekhouder met meer ervaring betaal je ongeveer €50,- per uur. Een zeer ervaren boekhouder kost gemiddeld €50,- tot €80,- per uur.

Nu is het natuurlijk niet zo dat een startende boekhouder minder goed werk levert dan een zeer ervaren boekhouder. Het uurtarief zegt dus niks over de kwaliteit van het werk. Om hier zeker van te zijn, kun je online op zoek gaan naar reviews of rondvragen in je kennissenkring.

Kosten per werkzaamheden

Wanneer je een boekhouder inschakelt, bepaal je natuurlijk zelf welke werkzaamheden de boekhouder gaat doen. Je kunt ervoor kiezen om de gehele boekhouding uit te besteden, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van je boekhouding uit te besteden.

Zo kost het opstellen van een jaarrekening van de bv ongeveer €450,- en het doen van belastingaangifte voor zzp €250,-. Wil je alleen je salarisadministratie uitbesteden? Houdt dan rekening met een tarief van €15,- per salarisstrook.

Wil jij de gehele boekhouding uitbesteden? Houdt dan rekening met kosten vanaf €500,- per jaar. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de complexiteit van de werkzaamheden. Wanneer je een eenmanszaak hebt, kost het uitbesteden van de gehele boekhouding ongeveer €60,- tot €80,- per maand.

Bespaartips

Het inschakelen van een boekhouder is niet goedkoop, maar je profiteert wel van enorm veel voordelen. Je bespaart jezelf een hoop tijd, energie en stress die je kunt steken in je onderneming. Je hebt professionele ondersteuning op financieel gebied; je boekhouder zorgt ervoor dat de boekhouding klopt, adviseert over eventuele investeringen en zorgt ervoor dat je veel geld bespaart door belastingvoordeel. Toch kun je ook zelf veel geld besparen door de onderstaande bespaartips op te volgen. Zo bespaar jij op de prijs van de boekhouder!

  1. Besteed niet de gehele boekhouding uit: door niet je gehele boekhouding uit te besteden, maar ook een klein beetje zelf te doen, bespaar je op de totaalkosten van de boekhouder. Doet jouw boekhouder bijvoorbeeld alleen de belastingaangifte? Zorg er dan voor dat je de boekhouding compleet en overzichtelijk aanlevert. Dit scheelt de boekhouder veel tijd.
  2. Kies een boekhouder bij jou uit de buurt: iedere boekhouder rekent voorrijkosten. Dit lijkt misschien een klein bedrag, maar deze kosten lopen flink op naarmate de afstand groter wordt. Ben je op zoek naar een boekhouder bij jou uit de buurt? Neem dan eens een kijkje op Boekhoudergids.nl: hier vind je een handig overzicht van alle boekhouders uit de buurt.