SEO voor beginners: 3 pijlers van zoekmachine optimalisatie

Categorieën Blog

Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun diensten en producten online aan te bieden. Ze maken een website en gaan ervan uit dat potentiele klanten hun website bezoeken en producten bestellen. Echter, is dit vaak niet het geval. De online vindbaarheid van een website is namelijk niet vanzelfsprekend en het genereren van leads gaat niet vanzelf. Om beter vindbaar te worden in zoekmachines, leads te genereren om uiteindelijk meer omzet te kunnen behalen kan er gebruik gemaakt worden van zoekmachine optimalisatie. Maar wat houdt zoekmachine optimalisatie eigenlijk in en hoe kunnen daarmee de eerder genoemde doelen behaald worden?

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie ofwel search engine optimization (afgekort SEO) houdt in een website zodanig optimaliseren (aanpassen/ verbeteren) zodat de website hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine verschijnt. Het gaat er dus om dat de online vindbaarheid wordt vergroot door het constant optimaliseren van de website.

Binnen de zoekresultaten leveren de top 3 posities het meeste verkeer en omzet op. Websites die op de tweede pagina staan krijgen vrijwel bijna geen verkeer. Het is daarom belangrijk dat de website gebruiksvriendelijk is en voldoet aan de richtlijnen van een zoekmachine. Er zijn verschillende zoekmachines zoals Google, Bing. Yahoo en DuckDuckGo, die hun eigen richtlijnen hebben opgesteld. Omdat Google de grootste zoekmachine is, worden de meeste websites alleen voor Google geoptimaliseerd.

Een aantal jaar geleden gebruikte veel online marketeers Black Hat SEO technieken om betere resultaten te verkrijgen in de zoekmachines. Bij Black Hat SEO worden er trucs gebruikt die het algoritme van Google misleiden waardoor de website beter scoort. Door de jaren heen zijn zoekmachines steeds slimmer geworden. Hierdoor wordt het voor Black Hat SEO gebruikers steeds moeilijker om deze tactieken toe te passen.

Tegenwoordig ligt de focus bij SEO op de gebruikerservaring. Gebruiksvriendelijkheid op zowel desktop als mobiel is het belangrijkste uitgaanspunt. Voldoet de website niet aan de gebruiksvriendelijkheidsrichtlijnen dan zal in dit geval Google jouw website minder interessant vinden om in de top 10 te weergeven.

Om een website te optimaliseren volgens de zoekmachine optimalisatie richtlijnen, dient er gebruik gemaakt te worden van 3 pijlers.

De 3 pijlers van zoekmachine optimalisatie

SEO bestaat uit drie pijlers: content marketing, techniek en linkbuilding. Door deze drie onderdelen zodanig te optimaliseren zal een website een hogere autoriteit (betrouwbaarheid) krijgen en zal ook de gebruikerservaring verbeteren.

1. Content

Bij content marketing gaat het om de content die op een website staat dit kan in de vorm van een productbeschrijving, informatie over een productpagina of een blogpagina zijn. De content op een website wordt niet zomaar geschreven. Voorafgaand wordt er eerst een zoekwoordonderzoek uitgevoerd naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Deze zoekwoorden worden vervolgens in de header tags (H1, H2 of H3) verwerkt en in de tekst zelf.

Een zoekwoord is een zoekopdracht dat ingetypt wordt in de zoekmachine. Enkele voorbeelden van zoekwoorden zijn: zoekmachine optimalisatie, SEO bedrijf of online marketing. Daarnaast wordt er ook gezocht aan de hand van long-tail zoekwoorden: SEO specialist inhuren, online marketing leren of zelfs hele zinnen.

Unieke en relevante content op de website biedt bezoekers meerwaarde aan. Ook zorgt het ervoor dat je je onderscheidt van concurrenten. Tevens laat je zien dat je een autoriteit bent en verstand hebt van het product of dienst dat je aanbiedt.  Een website die de vragen van een bezoeker kan beantwoorden zal doorgaans hoger scoren in de zoekresultaten dan een website die geen content heeft.

2. Techniek

De tweede en eigenlijk ook de belangrijkste pijler van zoekmachine optimalisatie is techniek. Wanneer je website technisch niet goed in elkaar zit zal dit een negatieve gebruikerservaring opleveren, ook zal het een negatieve impact hebben op de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om als eerste de techniek van de website te optimaliseren. Onder techniek vallen de volgende onderdelen:

  1. Site structuur: Onder site structuur valt de URL structuur van de categorie en onderliggende pagina’s en de interne linkstructuur. Bij een webshop is het belangrijk dat de hoofdcategorie pagina zichtbaar blijft als je klikt op een product. Er moet dan gebruik gemaakt worden van de zogeheten bread crumbs. Voorbeeld: hond – hondenvoer – Royal Canin.
  2. Toegankelijkheid: Wanneer een website is geoptimaliseerd wil je graag dat de zoekmachine de aanpassingen opmerkt. Het algoritme van een zoekmachine ook wel een Crawler of Spider genoemd gaat je website langs om deze aanpassingen te controleren en zal vervolgens de positie van de website daarop baseren. Omdat sommige pagina’s met persoonlijke gegevens niet gecrawlt mogen worden door een Spider kan je doormiddel van een code (robot.txt) aangeven dat deze pagina overgeslagen mag worden. Verder kan het voorkomen dat er op de website meerdere pagina’s zijn met ongeveer dezelfde content (duplicate content), dit kan onder andere wanneer de pagina in meerdere talen beschikbaar is. Omdat je niet wil dat de zoekmachine beide pagina’s als duplicate content ziet kan je een canonical (specifieke code) toevoegen om dit te voorkomen.
  3. Website snelheid: Iedereen wil graag dat een website snel laadt. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groot dat de bezoeker de website verlaat, dit wordt ook wel een bounce rate genoemd. Om een hoge bounce rate te voorkomen, moet de page speed geoptimaliseerd worden. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld afbeeldingen pas te laden wanneer er naar beneden gescrold wordt, deze techniek heet lazy loading. De laadtijd van een website is erg belangrijk.
  4. Mobile friendly: De lay-out van een website verschilt per device. De desktop versie ziet er anders uit dan de mobiele versie. Het is belangrijk dat de website mobile friendly is, dat houdt in dat de lay-out aangepast wordt naar het formaat van een smartphone of tablet.
  1. Structured data: Structured data is een stukje code dat geïmplementeerd kan worden op de website waardoor de zoekmachines de content op je website beter kunnen begrijpen. Als beloning daarvoor kan de zoekmachine een FAQ Snippet weergeven in de zoekresultaten met content van jouw website. Door middel van een FAQ Snippet kunnen zoekers zonder te veel moeite het antwoord op hun vraag krijgen.

3. Linkbuilding

Het laatste onderdeel van zoekmachine optimalisatie is linkbuilding. Linkbuilding is het vergroten van de winst die voortkomt uit een website door het opbouwen van een autoriteit, stijgen in de organische zoekresultaten en converterend verkeer genereren. Bij linkbuilding ligt de focus op het uitbreiden van het backlinkprofiel door het vergaren van inkomende links met een hoge autoriteit. De waarde van de links wordt doorgestroomd naar jouw website waardoor de website beter zal scoren, de doorstroom wordt ook wel linkjuice genoemd.

Een backlinkprofiel bestaat uit websites die een link van jouw website op hun eigen website hebben geplaatst als een soort waardering voor jouw website. Daarbij is het belangrijk dat de website die verwijst naar jouw website relevant is. Het heeft namelijk niet zoveel zin om een link op een website voor honden te plaatsen naar een nagellak website en andersom.

Om links te vergaren (verwijzingen van andere websites te verkrijgen) zijn er diverse linkbuilding strategieën die gebruikt kunnen worden:

  • Broken linkbuilding: Websites benaderen die een niet-werkende link hebben geplaatst naar jouw website en deze link vervangen voor een werkende link.
  • Branded mentions: Websites die jouw merknaam noemen maar geen verwijzing naar de website hebben geplaatst benaderen en vragen of ze dit willen doen.
  • Competitor links: Het backlinkprofiel van de concurrenten bekijken en vervolgens deze websites benaderen en vragen naar een verwijzing.

Linkbuilding kan zowel op lokaal als internationaal niveau plaatsvinden. Wel is het goed om rekening te houden met de eisen die per land gesteld worden. In Nederland is het namelijk gebruikelijk om links te plaatsen op startpagina’s, terwijl het in andere landen achterhaald is om dit te doen. Omdat linkbuilding niet zomaar een onderdeel is dat je zonder ervaring kan uitvoeren kiezen bureaus ervoor linkbuilding uit te besteden aan bureaus die gespecialiseerd zijn in linkbuilding.

Conclusie

Om de online vindbaarheid van een website te vergroten kan er gebruik gemaakt worden van zoekmachine optimalisatie. SEO bestaat uit drie pijlers namelijk content marketing, techniek en linkbuilding. Door alle drie de pijlers zodanig te optimaliseren, wordt de kans vergroot dat de website een hogere autoriteit krijgt en uiteindelijk een betere positie in de zoekresultaten in neemt wat voor meer verkeer en omzet kan opleveren. Het optimaliseren van een website is niet een taak dat eenmalig uitgevoerd wordt maar is een doorlopende gebeurtenis. De zoekmachines worden steeds slimmer en de gebruikerservaring verandert constant. Door mee te gaan met veranderingen zal je website doorgaans beter scoren dan websites die niet geoptimaliseerd worden.