Wist je dat je lichaam meer zegt dan je mond?

Categorieën Blog

Ooit het gevoel gehad dat je iemand doorhad zonder dat ze iets zeiden? Dat komt omdat communicatie veel meer is dan alleen woorden. Sterker nog, het grootste deel van onze boodschap komt niet uit onze mond, maar uit onze lichaamstaal en stemgebruik.

Waarom is lichaamstaal zo belangrijk?

Je lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en gebaren zijn als een tweede taal. Ze vertellen anderen hoe je je voelt, of je zelfverzekerd bent en of je geïnteresseerd bent in wat ze zeggen. Een open houding met een glimlach straalt bijvoorbeeld uit dat je relaxed en vriendelijk bent, terwijl gekruiste armen en een frons het tegenovergestelde kunnen betekenen.

De truc om snel te connecten

Wil je snel een klik maken met iemand? Probeer dan eens te spiegelen. Dit betekent dat je subtiel de lichaamstaal van de ander nadoet. Als zij achterover leunen, doe jij dat ook. Als zij naar voren leunen, volg jij hun voorbeeld. Dit creëert onbewust een gevoel van verbondenheid en vertrouwen, waardoor het gesprek soepeler verloopt.

Meer dan alleen woorden

Je stem is een krachtig instrument. Het kan emoties overbrengen en mensen raken. Denk maar aan een enthousiaste stem die je energie geeft, of een zachte stem die je kalmeert. Door te spelen met volume, toonhoogte en tempo kun je jouw boodschap versterken en mensen echt in vervoering brengen.

Ook achter een scherm ben je niet onzichtbaar

Zelfs online, waar we elkaar niet fysiek zien, speelt non-verbale communicatie een rol. Denk aan de foto die je kiest voor je profiel, de emoji’s die je gebruikt en hoe snel je reageert op berichten. Al deze kleine dingen dragen bij aan het beeld dat anderen van je vormen.

Conclusie

Door bewust te worden van je non-verbale signalen en te leren hoe je ze kunt sturen, word je een betere communicator. Je kunt anderen beter begrijpen, makkelijker contact maken en jouw boodschap krachtiger overbrengen. En wie weet, misschien ontdek je zelfs verborgen talenten in jezelf, net zoals Kevin Boeren, een expert op het gebied van hypnose en communicatie, mensen helpt hun potentieel te ontsluiten. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het verfijnen van jouw non-verbale vaardigheden!

FAQ

  1. Wat zijn de belangrijkste non-verbale signalen om op te letten?

Let op lichaamshouding (open of gesloten), gezichtsuitdrukkingen (lachen, fronsen), oogcontact (veel of weinig) en gebaren (handen gebruiken tijdens het praten).

  1. Hoe kan ik mijn non-verbale communicatie verbeteren?

Oefen met spiegelen, wees bewust van je eigen lichaamstaal en stemgebruik, en vraag feedback aan vrienden of familie.

  1. Kan ik non-verbale communicatie ook online gebruiken?

Absoluut! Denk aan je profielfoto, de emoji’s die je gebruikt en hoe je reageert op berichten. Dit zijn allemaal vormen van non-verbale communicatie.