Maak een geldig plantenpaspoort

Categorieën Blog

Even een leuk plantje halen om je woning mee op te fleuren of om je tuin wat groener te maken. Als je dan goed op de pot van de plant kijkt of ergens hier omheen, hoor je een lijst met allemaal gegevens te vinden. Dit is een plantenpaspoort en hier kan je alle belangrijke gegevens over je plant vinden. Sinds 14 december 2019 zijn de regels voor een plantenpaspoort een stukje strenger geworden en dit heeft ervoor gezorgd dat meer planten een paspoort moeten hebben tegenwoordig. Maar wanneer heeft een plant nou eigenlijk een plantenpaspoort nodig en wat houdt een plantenpaspoort nou precies in?

Planten in huis

Met planten in je woning kan je gelijk de hele sfeer in huis omgooien en zo kan het huis gelijk een stuk gezelliger aanvoelen. Je hebt allerlei verschillende soorten planten waar je uit kan kiezen en iedereen heeft dan ook weer zijn of haar eigen voorkeur. Je hebt hele grote planten, planten met bloemen, kleinere plantjes, hangplanten en ga zo maar door. Vanaf 14 december 2019 moeten meer planten een plantenpaspoort hebben en hierop staat belangrijke informatie bijvoorbeeld over waar de plant vandaan komt. Op die manier kan je als consument goed checken waar de plant eigenlijk vandaan is gekomen en zo kan je ook de oorspronkelijke producent traceren.

Wat houdt een plantenpaspoort in?

De plantenpaspoortplicht is sinds 14 december 2019 uitgebreid naar alle ‘voor opplant bestemde planten’, dit geldt dus ook voor bloembollen. Een plantenpaspoort is eigenlijk een verzameling van de verplichte informatie die gedocumenteerd moet zijn bij het verhandelen van alle planten bestemd voor opplant binnen de Europese Unie, dat zijn dus best wel veel planten. Deze plantenpaspoorten hebben ook altijd een standaard formaat, met bijvoorbeeld in de linkerbovenhoek de Europese vlag, de botanische naam, een traceerbaarheidscode en nog meer. Een plantenpaspoort laten printen moet daarom ook altijd zorgvuldig gebeuren en alleen met de juiste opmaak is deze geldig.

Waar moet het plantenpaspoort staan?

Er is vaak geen vaste plek waar het plantenpaspoort hoeft te staan (op een paar uitzonderingen na) en dit betekent dat je ook op verschillende manieren het plantenpaspoort bij de plant kan voegen. Zo kan je bijvoorbeeld het plantenpaspoort al direct laten printen op de tray of de pot waar de plant in zit. Daarnaast kan je ook het plantenpaspoort printen op de steekkaarten en deze vervolgens in de pot van de plant steken. Ook een plantenlabel is een goed hulpmiddel voor een plantenpaspoort en deze hang je dan gewoon aan de plant.