Zo kan een studiekeuze bureau je helpen

Categorieën Blog

Vraag jij je ook wel eens af “welke opleiding moet ik kiezen?” Het kiezen van de juiste vervolgstudie is nu eenmaal zeer lastig. Je moet namelijk een keuze gaan maken die een grote invloed heeft op jouw toekomstige carrière. Als middelbare scholier ben je wellicht nog helemaal niet zo met je toekomst bezig. Het is dan ook niet vreemd dat veel scholieren tegen problemen aanlopen bij het kiezen van de juiste vervolgstudie. Ook voor huidige studenten die onlangs een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt en nu opnieuw voor de keuze staan, blijft het zeer ingewikkeld. Een studiekeuze bureau kan jou gelukkig goed op weg helpen.  

 

Voor wie is een studiekeuze bureau zinvol 

Een studiekeuze bureau kan voor veel scholieren en studenten zeer nuttig zijn. Heb je bijvoorbeeld geen idee waar je interesses liggen of waar je goed in bent? Dan kan een professional van een studiekeuze bureau je op weg helpen. Aan de hand van verschillende gesprekken en methoden kom je er samen met je begeleider achter wat je nu echt leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Zo maak je samen met je begeleider een bewuste studiekeuze. Bovendien maakt het niet uit of je aan het mbo, hbo, of aan de universiteit gaat studeren? Een studiekeuze bureau kan elke toekomstige student van dienst zijn.  

 

Hoe ziet het traject eruit 

Wanneer je besluit om de hulp in te schakelen van een professional voor je studiekeuze advies, beland je in een persoonlijk begeleidingstraject. Dit traject begint altijd met een oriënterend gesprek. In dit gesprek spreek je jouw wensen uit en leer je vooral je begeleider goed kennen en vice versa. Daarna bestaat het traject uit verschillende sessies waarin je met je begeleider zal ingaan op verschillende onderwerpen. Zo ga je erachter komen waar je interesses liggen en wat je kwaliteiten zijn. Ook zal er worden ingegaan op de thuissituatie en krijg je tips over hoe je uiteindelijk de knoop doorhakt.   

Ook begeleiding na je studie 

De juiste studiekeuze maken is een ding, een goede start maken met je studie is echter een tweede. Veel beginnende studenten ondervinden dan ook problemen tijdens het begin van hun studie. Zo moeten ze wennen aan de nieuwe lesmethoden of aan de studiebelasting. Ook kun je tegen sociale problemen aanlopen. Wellicht heb je moeite om je plekje te vinden in je nieuwe studentenstad of vind je het lastig om nieuwe vrienden te maken. Een studiekeuze bureau kan je dan ook tijdens je studie begeleiden. Indien je vastloopt met je studie, staat een begeleider voor je klaar met passend advies.