Ambitie om verder te studeren? Hier moet je aan denken

Categorieën Blog

Je bent nooit te oud om te leren. Veel mensen denken dat het studeren eindigt wanneer ze klaar zijn met de studie of opleiding. In die periode ben je inderdaad de gehele dag aan het studeren en dat houdt op. Maar ook tijdens je carrière is het verstandig om door te leren. Het is immers goed voor een mens om zich te blijven ontwikkelen. Daar haal je genoegdoening uit en tegelijkertijd krijg je dan betere baankansen. Je kunt ook nog een hele studie naast je baan doen. Denk bijvoorbeeld aan een post hbo bedrijfskunde. Toch zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden voordat je verder gaat studeren. We zullen enkele aandachtspunten bespreken.

Wat zijn de precieze kosten voor je studie?

Wil je een studie of opleiding volgen tijdens je werk? Dan wil je natuurlijk wel weten wat de precieze kosten zijn. We leven immers in dure tijden en voor jou moet het allemaal wel betaalbaar blijven. Om die reden is het verstandig om navraag te doen bij je werk. Veel werkgevers vinden het immers fijn wanneer werknemers ambities hebben. Misschien kun je met een bepaalde opleiding doorgroeien binnen je onderneming. Dan zijn ze vaak bereid om de kosten te dekken. Soms helemaal en soms dekken ze de kosten voor een deel. Daar hebben veel grotere bedrijven speciale onderwijsbudgetten voor. Informeer dus eerst wat de verschillende opties zijn.

Maak een goede planning

Natuurlijk moet je ook tijd hebben voor de opleiding. In je studententijd had je ongetwijfeld genoeg tijd, maar wanneer je werkt dan is dit anders. Misschien heb je ook kinderen en kijk dus goed naar de tijdsduur van de opleiding en hoeveel tijd je gemiddeld per week kwijt bent. Onderschat dit niet, want je zal niet de eerste zijn die tegen problemen aanloopt bij de aanvang van de studie. Succes met studeren!