Wat is NLP?

Categorieën Blog

NLP is een afkorting die staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een manier om jezelf te verbeteren door invloed uit te oefenen op non verbale communicatie en gesproken taal. Dit klinkt erg abstract, maar NLP wordt gebruikt bijvoorbeeld om te leren om beter met gevoelens om te gaan, om beter te communiceren, om stress te verminderen en om succesvoller te worden. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen in het zakenleven deze methode gebruiken, maar dat het ook bij therapiesessies veel wordt toegepast. Het is namelijk een ideale manier om snelle resultaten te bereiken en dat kun je op allerlei aspecten van je leven toepassen.

Hoe is NLP ontstaan?

Neuro Linguïstisch Programmeren bestaat al sinds de jaren ’70. Toen brachten twee onderzoekers Richard Bandler en John Grinder voor het eerst succesvol gedrag in kaart. Zij kwamen er achter door onderzoek te doen onder therapeuten dat succesvol gedrag overeenkomsten liet zien. Ze probeerden te beantwoorden waarom sommige therapeuten wel snel resultaten bereiken en of dat in kaar te brengen was. Met deze vragen als rode draad bestudeerden ze een aantal zeer succesvolle therapeuten met een aantal minder succesvolle therapeuten en ontdekten ze duidelijke overeenkomstige kenmerken van succes. En het goede nieuws was, deze gewoonten waren ook aan te leren. Dat was officieel het begin van NLP.

Neuro-Linguistisch-Programmeren

Om NLP goed te kunnen begrijpen is het goed om de drie onderdelen even in het kort toe te lichten. Deze hebben allen te maken met de manier waarop wij waarnemen en hoe onze reactie daarop ontstaat.

  • Neuro: het verwerken van ervaringen door het zenuwstelsel door zintuigen (gehoor, reuk, smaak, tast, gezichtsvermogen) te gebruiken.
  • Linguïstisch: deze voorstellingen worden betekenis gegeven door middel van geluiden, beelden, geuren, gevoelens, taal en smaken.
  • Programmeren: je leert om patronen in je zenuwstelsel te herkennen en te gebruiken en door deze te veranderen bereik je de uitkomsten die je nodig hebt.

Hoe kun je dit gebruiken?

NLP is op verschillende manieren toe te passen. Omdat je leert om je bewust te worden van je gedachtepatronen en reacties daarop, kun je ook blijvende veranderingen maken in je communicatie en zo resultaten boeken. Deze theorie is te gebruiken als je bijvoorbeeld je communicatie met anderen wilt verbeteren, als je je eigen stemmingen en gedachten wilt kunnen beïnvloeden, als je beter wilt worden in het vormen en onderhouden van relaties en als je anderen wilt motiveren. Het gedrag en de denkstijlen van effectieve en succesvolle mensen wordt nu al meer dan 40 jaar door NLP onderzoekers verzameld en toegepast. Door naar overeenkomsten te zoeken kun jij daarvan profiteren.

Zelf aan de slag

Als dit je interesseert, dan kun je zelf ook Neuro Linguïstisch Programmeren leren en toepassen als je meedoet aan een cursus. Er worden ook online NLP cursussen aangeboden, maar er zijn ook cursussen die in een klaslokaal gedaan worden of je kunt een opleiding volgen om zelf mensen te helpen door NLP toe te passen. Zo kun jij ook meer controle krijgen over je leven.