Hoe gaat de plantenindustrie om met de Coronacrisis?

Categorie├źn Blog

De Coronacrisis raakt ons allemaal. Voor sommige markten is de coronacrisis financieel gezien een zegen, alhoewel de crisis an zich uitermate vervelend blijft gedijen sommige markten hier financieel goed bij. Denk bijvoorbeeld aan vakantieparken in Nederland en de speelgoedmarkt tijdens de lockdown. Daarentegen hebben ook veel markten het uitermate zwaar. Zo ook een van de grootste markten van ons land, de plantenindustrie. Wist je dat Nederland de tweede grootste exporteur van planten is in de wereld. Om te kijken hoe de plantenindustrie omgaat met deze crisis hebben wij vragen gesteld aan de mensen van Pots & Plants. Pots & Plants is een platform die planten toont van verkopende partijen die planten verkopen van telers uit Nederland. Pots & Plants selecteert hierbij de beste partners en vergelijkt deze alvast voor jou zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Ze doen dit op basis van prijs/kwaliteitsverhouding. Dus niet zozeer de allergoedkoopste, maar wel de goedkoopste met de kwaliteit in acht houdend.

Wat merken jullie van de Coronacrisis?

We merken hele verschillende dingen bij Pots & Plants. Aan de ene kant kopen Nederlanders meer planten dan ooit en is het bestellen van planten ook enorm toegenomen door de lockdown. Aan de andere kant zien we dat telers het enorm zwaar hebben omdat ze de bloemen en planten niet meer kunnen exporteren. Deze export is vele malen groter dan de plantenconsumptie van Nederlandse huishoudens. Veel telers moeten hun planten noodgedwongen weggooien of langer blijven telen waardoor er een overschot lijkt te komen aan grotere planten op de markt. Dit zijn juist de planten waar telers veel marge op kunnen maken.

Planten

Wat zou je de consument willen meegeven?

Ik zou een ieder willen oproepen planten te kopen die geteeld zijn op Nederlandse bodem. Bij ons zijn bijvoorbeeld enkel partners aangesloten die hun planten verkopen van Nederlandse telers. Heb je bijvoorbeeld een kamerplant nodig? Zorg er dan voor dat je een kamerplant besteld bij de juiste aanbieder. Planten online kopen zorgt er daarnaast niet alleen voor dat je de Nederlandse kwekers helpt, maar ook dat je huis er natuurlijk gewoon net wat leuker uitziet dan normaal. Dat is natuurlijk ook een voorname reden om planten te bestellen. Ook hoef je niet te sjouwen, heb je geen vieze auto en worden de planten snel bij je bezorgd.